گوشهای یک شخص به دلایل زیادی ممکن است قرمز شود. علاوه بر قرمزی، علائمی مانند درد یا سوزش نیز ممکن است در گوشها حس شود.
قرمزی گوشها معمولا نشانه بیماری جدی ای نیست، هرچند ممکن است آزاردهنده باشد.
در این مقاله به علل احتمالی قرمز شدن گوشها و همینطور زمان مراجعه به پزشک میپردازیم.
دلایل قرمزی گوشها
قرمزی گوشها میتواند در شرایط و موقعیتهای مختلفی ایجاد شود، از جمله:
سندرم گوش قرمز
سندرم گوش قرمز بیماری نادری است. این بیماری به همراه قرمزی و سوزش در خارج گوش است و میتواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند. هر موج آن ممکن است فقط چند ثانیه طول بکشد، یا میتواند چندین ساعت ادامه داشته باشد.
در برخی موارد، گرما، سرما یا مالش گوش ممکن است علائم را نشان دهد. در موارد دیگر، قرمزی و سوزش ممکن است خود به خود ایجاد شود.
علت سندرم گوش قرمز مشخص نیست، اما به نظر می رسد با افراد جوان که با میگرن درگیر هستند ارتباط دارد.
گرگرفتگی پوستی
سرخ شدن و گرگرفتگی از علل شایع قرمز شدن گوشها هستند که منجر به قرمز شدن ناگهانی پوست به دلیل افزایش جریان خون در آن ناحیه میشوند.
معمولا گرگرفتگی به دلیل یک واکنش احساسی شدید مانند عصبانیت یا خجالت رخ میدهد.
همینطور گرگرفتگی میتواند به دلیل تغییر سریع دما، مصرف الکل و تغییرات هورمونی ایجاد شود. قرمز شدن گوشها در اثر گرگرفتگی نیز ممکن است باعث گرم شدن گوش شود.
آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی نیز ممکن است منجر به قرمز شدن گوشها شود. آفتاب سوختگی پس از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید ایجاد میشود.
همینطور تخت های برنزه اشعه ماوراء بنفش میتابند و میتوانند منجر به آفتاب سوختگی شوند. علائم قرمز شدن گوش ها در اثر آفتاب سوختگی نیز ممکن است شامل سوزش و حساسیت باشد.
بسته به میزان سوختگی، حتی ممکن است پوست تاول زده و کنده شود.
عفونت پوست
همینطور عفونتهای پوستی میتوانند منجر به قرمز شدن گوشها شوند. عفونتهای پوستی مثل سلولیت (التهاب بافت همبند زیر جلدی) معمولاً در اثر باکتریها ایجاد میشود. باکتریها میتوانند از طریق بریدگی، گزش حشرات و خشکی پوست وارد بدن شوند.
همچنین ممکن است عفونت باکتریایی پوست که منجر به قرمز شدن گوش ها میشود باعث تورم و احساس درد هنگام لمس کردن گوش ها شود. سایر علائم عفونت شامل خستگی، تب و لرز میباشد.
اگزمای سبورئیک (Seborrheic eczema)
اگزمای سبورئیک یا درماتیت سبورئیک یک بیماری شایع پوستی است که میتواند باعث قرمز شدن گوشها شود.
اگزمای سبورئیک با لکههای قرمز و پوسته پوسته در پوست سر مشخص می شود. همچنین میتواند باعث قرمزی در سایر قسمتهای بدن از جمله قسمت فوقانی کمر و صورت شود و ممکن است گوش بیرونی را تحت تاثیر قرار دهد.
به گفته انجمن ملی اگزما، علت اگزمای سبورئیک ناشناخته است. تصور میشود که با ژنتیک و تعامل سیستم ایمنی بدن با ارگانیسم های روی پوست ارتباط دارد.
علاوه بر قرمزی، ممکن است علائم دیگری از جمله خارش و تکه های سفید و پوسته پوسته روی پوست مشاهده شود.
پلی کوندریت عود کننده
پلی کوندریت عود کننده بیماری نادری است که میتواند باعث قرمزی و التهاب غضروف در هر نقطه از بدن شود. عود کنندگی بیماری به این معنی است که علائم پس از برطرف شدن دوباره برمیگردند.
گوشها بیشتر تحت تأثیر پلی کوندریت عودکننده قرار میگیرند، هرچند این بیماری میتواند سایر نواحی بدن مانند بینی، چشمها، دندهها، مجاری تنفسی و مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد.
علت دقیق عود کردن بیماری پلیکندریت به طور کامل مشخص نیست، اما محققان اینگونه میپندارند که ممکن است این اتفاق به دلیل یک بیماری خود ایمنی رخ دهد.
علاوه بر قرمز شدن گوشها، سایر علائم پولیکندریت عود کننده شامل تورم، درد، مشکلات تعادلی و اختلال شنوایی میباشد.
درمان
درمان گوش قرمز بستگی به علت زمینهای آن دارد. در برخی موارد، درمان نیاز نیست، مانند زمانی که قرمزی گوش به دلیل گرگرفتگی اتفاق افتاده.
بر اساس آکادمی پوست آمریکا و با توجه به منابعی همچون الو جراح در زمینه درمان گوش برجسته و اصلاح آن، یک فرد میتواند آفتاب سوختگی خفیف را با محصولاتی که بدون نیاز به نسخه پزشکی یا به صورت آنلاین قابل خریداری است مانند لوسیون آلوئه ورا یا ایبوپروفن درمان کند. همینطور میتوان از یک حوله خنک و مرطوب روی پوست استفاده کرد.
علل جدیتر قرمزی گوش، مانند عفونت باکتریایی پوست، معمولاً نیاز به درمان پزشکی و آنتیبیوتیک دارد.
درمان پلیکوندریت عود کننده معمولاً شامل محدود کردن علائم برای جلوگیری از آسیب به غضروف است. کورتیکواستروئیدها و داروهای سیستم ایمنی نیز ممکن است برای کاهش دفعات عود و عوارض آن تجویز شوند.
داروهای مختلفی برای درمان سندرم گوش قرمز استفاده شده است، اما در حال حاضر درمان استاندارد خاصی وجود ندارد. برخی از افراد ممکن است داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) را موثر بدانند.
همینطور میتوان داروهای تزریق شده به عصب بزرگ گوش را برای قطع کردن درد تزریق کرد. عصب گوش بزرگتر حس را به گوش خارجی منتقل میکند.
قرمزی گوش به دلیل اگزمای سبورئیک اغلب با کرم ضد قارچی که روی پوست اعمال میشود درمان میشود. اگر علائم از متوسط تا شدید باشد، ممکن است داروی موضعی کورتیکواستروئید تجویز شود.
پیشگیری
بسته به علت، ممکن است راههایی برای کاهش احتمال قرمز شدن گوشها وجود داشته باشد.
استفاده از کرم ضد آفتاب و محافظت از گوشها با کلاه می تواند از قرمز شدن ناشی از آفتاب سوختگی جلوگیری کند. کرمهای ضد آفتاب به صورت آنلاین قابل خریداری هستند.
شستشوی مکرر و کامل دستها احتمال عفونتهای پوستی که منجر به قرمز شدن گوش میشود را کاهش میدهد. اجتناب از برداشتن هرگونه گال یا سوراخ کردن یا خالکوبی، تمیز کردن و پوشاندن هرگونه زخم باز و مرطوب کردن پوست خشک روی گوش نیز میتواند از عفونت جلوگیری کند.
در موارد دیگر، جلوگیری از قرمزی گوش ممکن نیست. به عنوان مثال، تقریبا غیرممکن است که از سرخ شدن یا گرگرفتگی را جلوگیری کنید. به طور مشابه، از بیماریهای زمینهای مانند پولیکندریت عودکننده نمیتوان جلوگیری کرد.
کی به پزشک مراجعه کنیم
به گفته آفیس مگ گوشهای قرمز همیشه نیاز به مراقبتهای پزشکی ندارند، اما اگر فردی دچار قرمز شدن های مکرر و آزاردهنده در ناحیه گوش بیرونی یا دردهای شدید یا تغییرات شنوایی شده است، باید به پزشک مراجعه کند.
برای رد عفونت باکتریایی مانند سلولیت، به ویژه اگر تب نیز مشاهده شده باشد، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. سایر علائم عفونت شامل ترشح چرک از گوش و حساسیت یا درد میباشد.
دکتر اکبر بیات، دکتر اکبری، دکتر میر، دکتر نجف بیگی، دکتر سهرابی، دکتر مرادیان
کلمات کلیدی: گوش برجسته، گوش برجسته چیست، برجستگی گوش، جراحی گوش برجسته، عمل گوش برجسته، هزینه عمل گوش برجسته، قیمت جراحی گوش برجسته، اتوپلاستی، اتوپلاستی چیست، بهترین جراح گوش برجسته، اصلاح برجستگی گوش، درمان گوش برجسته، درمان برجستگی گوش، هزینه درمان گوش برجسته